onsdag 29 september 2010

Litterturlistan

Ok, så här kommer detta fungera: Ni väljer fritt från listan nedanför, sådant som intresserar er. En stor del av materialet kommer att presenteras under kursen, och resten i slutet av den.

Inom parentes efter varje rad finns en siffra som säger hur många poäng ni får för att läsa den boken. Ni skall läsa material så att ni samlar ihop minst 40 poäng. Förutom att läsa böckerna (eller lyssna på ljudfilerna/se på videon) skall ni givetvis blogga om det ni läser. När det gäller böcker så skriv ungefär ett blogginlägg per kapitel eller så, inte ett för hela boken. Ni bör själva hålla reda på dessa poäng och meddela vad ni läst i en lista inför deadline (10.12)

Ni skall också följa med och kommentera varandras blogginlägg. Så får ni tips om sådant som är intressant, och åtminstone en liten inblick i sådant som ni inte själv läser. Förhoppningsvis får vi också se intressanta diskussioner mellan de som läser samma texter.

Denna lista lever ännu, så kontrollera med jämna mellanrum ifall något nytt kommit till. (Jag försöker desperat hitta något skrivet av kvinnor, konstigt vad det skall vara svårt). Om ni har förslag på annan litteratur, fråga mig, det kan gå!

Jag har delat in litteraturen i tre kategorier, lätt, medelsvårt och svårt. Inom varje kategori motsvarar poängen i stort sett sidantalet.

Lätt
Medelsvårt
  • William Cavanaugh: Theopolitical Imagination (5 - Eftersom vi alla läser första delen under kursen)
  • William Cavanaugh: Torture and the Eucharist (15)
  • Artiklar ur The Blackwell Companion to Political Theology (1 per artikel)
  • Ideström (red.): For the Sake of the World. Swedish Ecclesiology in Dialogue with William T. Cavanaugh. (8)
  • Oliver O’Donovan: The Desire of the Nations (15)
  • Stanley Hauerwas: The Peaceable Kingdom (12)
  • Stanley Hauerwas: After Christendom? (12)
  • Artiklar ur Hauerwas: A better Hope (2 per artikel)
  • Artiklar ur: Davis, Milbank Zizek (red.): Theology and the Political (2 per artikel)
  • Rowan Williams: Why Study the Past (9)
  • Ola Sigurdson: Det postsekulära tillståndet (16)
  • Arne Rasmusson: The Church as Polis (18)
  • Youtube: Föreläsning av Hauerwas om Bonhoeffer (5)
Svårt
I de böcker som jag rekommenderar att ni väljer artiklar ur har jag i allmänhet kryssat för vissa i innehållsförteckningen som jag rekommenderar. Följ dessa rekommendationer. ;)

Så var finns dessa böcker? I mitt rum tills vidare - om ni vill ha någon bok genast kan ni komma och fråga efterden. Så småningom flyttar jag dem till kafferummet där jag sätter dem på en speciell hylla. Dessa böcker får inte föras bort, så om ni inte får tag på ett annat exemplar bör ni läsa dem i Reuterska huset eller kopiera. De flesta böckerna är mina egna. Några har jag lånat för att de skall finnas tillgängliga. Av de som är mina egna finns många men inte alla vid ÅAB. Om ni lånar dem från biblioteket, panta inte på dem utan tänk på att andra kan behöva dem.

Radioprogram om Augustinus och Guds Stad

Som semi-frivillig ytterligare introduktion till nästa veckas föreläsning kan ni alltså lyssna på detta eminenta radioprogram från Australienska ABC (Nej, jag tror inte Radio Vega har något liknande på gång). Som sagt får ni detta till godo, om ni bloggar om det, som en del av "litteraturläsningen" för kursen. Mera info om detta inom kort.

Encounter: Grace and the City

Här finns också hela programmet transkriberat om ni har lättare att följa med text.

tisdag 28 september 2010

Påminnelse

Kom ihåg att vi börjar 15.10 idag (och framöver!)

torsdag 23 september 2010

Bloggandet än en gång

Jag har en vag uppfattning att det ännu är oklart vad jag vill att ni skall göra med era bloggar. Därför upprepar jag mina instruktioner än en gång.
  1. Efter varje föreläsning ska ni skriva (minst) ett inlägg på ca 2000 tecken där ni funderar och reflekterar på den föreläsning som ni varit med på och på den/de texter som behandlats. Det är smartast att göra detta så fort som möjligt efter föreläsningen medan det hela är färskt i minnet. Kommentera gärna varandras inlägg och diskutera vidare!
  2. Före varje föreläsning vill jag också att ni kort, på några rader kommenterar den text ni läser inför den föreläsningen, t.ex. lyfta fram något som är speciellt intressant eller svårt.
  3. När ni kommer igång med läsningen av övrig litteratur skall ni diskutera och kommentera den på era bloggar. Närmare instruktioner kring detta kommer snart.
Är detta klart nu? Detta är alltså examinationen för denna kurs, inget extra tillägg som är frivilligt.

onsdag 22 september 2010

Text för föreläsning tre

Tack för diskussionen igår - hoppas den fortsätter på era bloggar!

Till nästa vecka vill jag alltså att ni skall läsa kapitel sex ur denna bok. Kommentera texten kort när du har läst den (före föreläsningen!).

Här är en suddig videosnutt med författaren.


tisdag 14 september 2010

Politisk Teologi

Idag startat höstens kurs i politisk teologi, som till en del kommer att försigå på bloggar. Här kommer en lista på deltagarnas bloggar att komma upp. In order of appearance:
PS: kom ihåg att ta med bibeln till nästa föreläsning!