torsdag 11 mars 2010

Milbanks tes 22

Här vill Milbank tillbakavisa ett vanligt missförstånd kring Jesu offerdöd.
Självklart handlar det inte här om ett blodsoffer till Gud. Korset föregås av förkunnandet av gudsriket. Kristus erbjuder i sanning gudsriket åt mänskligheten och korset är följden av att människan avvisar erbjudandet.
Dethär visar enligt Milbank vad "synd" innerst inne handlar om, att avvisa detta erbjudande, att "vägra ta emot Guds kärlek". Dessutom visar Kristi död vad ondska är, nämligen något meningslöst, obegripligt. Det finns ingen poäng med Jesu död.

Här introducerar Milbank ett viktigt begrepp som han fortsätter använda framöver. Han säger att detta tal är en "spekulation" inom teologin. Vad han menar är att detta tal inte bygger på något fast utan logiskt utan är del av en berättelse som bedöms med andra kriterier. Vilka skall vi återkomma till.

6 kommentarer:

  1. "Det finns ingen poäng med Jesu död."

    Jag fattar inte riktigt vad Milbank menar med det här. Jesu död är ju en av de viktigaste poänger för vår tro på Kristus. Och inte minst för att den framhävar syndens betydelse. Egentligen hur skulle vi annars veta syndens innebörd på riktigt?

    SvaraRadera
  2. Tålamod - det kommer mera.

    Poängen är, tror jag, att värja sig för en tolkning av Jesus död som gör den till något som är nödvändigt för att blidka Gud. Sådana tolkningar har förekommit (ofta felaktigt förknippade med Anselm) speciellt bland fundamentalister, men gör ju talet om en kärleksfull Gud obegripligt.

    Precis om med allt annat lidande går det att se att något positivt kommer ut ur det (så som du säger) men lidandet själv är meningslöst.

    SvaraRadera
  3. Är här samma tankegång som i Yoder att bara ett oskyldigt lidande är meningsfullt? Yoder talar ju också om att korset var ett medvetet val, Jesus visste vart det leder.

    SvaraRadera
  4. För att jag inte är säker på om jag hinner till Yoder under kursens lopp så varför anser han bara ett oskyldigt lidande vara meningsfullt?

    SvaraRadera
  5. Min första reaktion var samma som Kajs. Blir inte hela Jesu existens onödig om människorna från början accepterat gudsriket?

    SvaraRadera
  6. Som det framkommer i de kommande teser lägger Milbank väldigt stor tonvikt på JEsu verksamhet, dvs den gemenskap han skapade med lärjungarna - däri bestod erbjudandet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.