måndag 22 mars 2010

Milbanks tes 31

Nu skiftar Milbank bild, och börjar prata om kristendomen som ett språk i stället för en berättelse. Dessa är kompletterande bilder. Dagens tes i sin helhet:
I minnet av Kristus erhåller vi frälsningens språk, inte formler för hur vi skall använda det språket. Kyrkan måste på ett kreativt sätt skapa sitt eget gensvar till Kristus för det universella offer hon har att utföra. Detta är skälet till att det finns ett verk av Anden som kan särskiljas från Sonens, även om detta svar självt är idealt och oändligt uppfyllt inom själva gudomen.
Först vill jag påminna om att det offer Milbank här talar om är kyrkan som förverkligandet av en fullkomlig gemenskap (tes 24).

I övrigt börjar Milbank nu på allvar ta sig an treenighetsläran. Den första distinktionen är viktig. Evageliet ger oss ett språk, ett sätt att tala om frälsningen, det säger oss inte vad vi skall säga. Kyrkans tal om Gud kan alltså inte reduceras till att återberätta bibeln, utan att använda dessa berättelser för att tala om Gud i den tid hon lever i. Men språker som bild är nog vidare här, det innefattar allt kyrkan gör. Allt detta blir ett språk på vilket kyrkan svarar Kristus.

Men det här är inte en ren dialog, där Gud talar först och människorna svarar sedan. Gud är delaktig även i kyrkans gensvar, i den Helige Andes närvaro.

3 kommentarer:

  1. Jag försöker riktigt tänka mej in i hur dialogen ser ut, som Patrik beskriver utgående från Milbanks tes. Fick en bild av en samstämmig symfoniorkester i huvudet, där det finns kompositörens verk som alla har samma noter till, sen finns det en dirigent som samordnar tolkningen och sen har vi ytterligare olika stämmor och enskilda instrument och människor som använder sin skicklighet för att få fram den bästa möjliga tolkningen av musikstycket.

    SvaraRadera
  2. "Milbank här talar om är kyrkan som förverkligandet av en fullkomlig gemenskap"

    Där Caputo ser på sätt och vis Guds kungarike på jorden och kyrkan som två skilda saker, kan man säga att för Milbank är de en och samma sak med hänvisning till satsen ovan?

    SvaraRadera
  3. Exakt: Caputo och Milbank har totalt motsatta syner på kyrkan. På mycket annat också... ;) Men Caputos idé om kyrkan som plan B är ganska exakt det sätt att tänka som Milbank vänder sig emot.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.